Нема нарачки на вашата картичка

Терор и либерализам

Терор и либерализам - Пол Берман “Берман, еден од водечките американски интелектуалци, го напиша првиот значаен идеолошки прилог кон војната на САД со теророт... Тој заслужува, тој мора да се прочита”....
MKD 250.00

Судирот на Цивилизациите

Семјуел Ф. Хантигтон е американски политиколог познат по неговата теза дека главните политички актери на 21 век ќе бидат цивилизациите, а не државите. Во делото Судирот на цивилизации ја изложува контраверзната верзија за новиот светски поредок по студената војна...
MKD 500.00

Скопје помеѓу античкото и модерното време

Вековното опстојување на градот Скопје, проследено низ историските премостувања под антиката до денешни времиња, претставува неисцрпен извор и инспирација за континуирани истражувања на минатото на овој, по многу нешта, единствен град...
MKD 200.00

Политичкиот јазик на исламот

ПОЛИТИЧКИОТ ЈАЗИК НА ИСЛАМОТ - Бернард Луис Што, всушност, значи џихадот? Какво е муслиманското сфаќање на законот? Каков е ставот на исламот спрема неверниците?
MKD 300.00

Откако војната заврши

Есеите во овој зборник испишуваат нова социјална историја на Грција од 1940 тите и 1950 тите, период во кој земјата крвавеше соочена со странската окупација и жестоката граѓанска војна.
MKD 300.00

Мултикултурализам

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗАМ Огледи за политиката на признавање - Чарлс Тејлор Со коментари на К. Ентони Апаја, Јирген Хабермас, Стивен К. Рокфелер, Мајкл Волзер, Сузан Вулф Уредник и воведничар: Ејми Гатман...
MKD 200.00

Минатото под прашање

Кит Браун истражува на кој начин жителите на Крушево, бегалци и прогонети - заедно со научници, новинари, уметници, бирократи и политичари - учествувале во разговорот за нивното бурно минато....
MKD 500.00

Македонското прашање

Македонското прашање: култура, историографија, политика -Зборник текстови (...) Во раните 1990-ти, одново се актуелизира македонското прашање, како директна последица на дезинтеграцијата на втора Југославија...
MKD 300.00

Исламот: кратка историја

И С Л А М О Т кратка историја - Керин Армстронг Ниедна религија во модерниот свет не е толку застрашувачка и погрешно разбрана колку исламот...
MKD 300.00

Децата на Птицата-божица

Децата на Птицата-божица: македонска автобиографија на Кита Сапурма е усна историја која опфаќа период од над 100 години и ги истражува животите на четири генерации Македонки од Егејска Македонија...
MKD 200.00
Copyright © 2010 EvroBalkan